Domov O Posavju Občina Krško

Občina Krško nekoč in danes

Občina Krško je ena od občin v Republiki Sloveniji. Znano je po zaenkrat edini slovenski jedrski elektrarni v bližini. Občina si je prizadevala pridobiti status mestne občine. Vlada Republike Slovenije je 2. julija 2009 zavrnila ta predlog in ostalih 9 občin, ker niso izpolnjevale dveh pogojev: najmanj 20.000 prebivalcev in 15.000 delovnih mest. (Wikipedija)

obcina-krskoO občini Krško

(uradna spletna stran Občine Krško)

 

Občina Krško se nahaja v jugovzhodnem delu Slovenije. Tam, kjer se dolina reke Save razširi v prostrano Krško polje, preko katerega se na južnem obrobju lenobno vije reka Krka. Danes je Krško osrednje mesto Posavja in občinsko središče.

 

Gospodarski razvoj

Mesto je nastalo na obeh bregovih najdaljše slovenske reke, reke Save. Staro mestno jedro je obnovljeno, kar daje mestu sliko urejenosti in značilnost upravnega središča, ki izpolnjuje celo širšo, pokrajinsko dimenzijo. Novi del mesta na Vidmu se je uredil skupaj z dograditvijo Nuklearne elektrarne Krško in največjo papirnico v državi. V to industrijsko cono pa spadata vsekakor še posodobljena brestaniška elektrarna in program kartonaže, ki že posluje primerno evropskemu tržnemu prostoru.

Oblikovanje novih poslovnih in obrtnih con je eden pomembnejših dejavnikov nadaljnjega razvoja občine, saj posledično daje možnost odpiranja novih delovnih mest. Občina Krško danes razpolaga s 170 hektarji poslovnih površin. Poslovne cone se razprostirajo od Rake, Senovega, Brestanice do osrednjega dela občine. Eden največjih rezultatov prizadevanj lokalne skupnosti pa sta PC Vrbina in Drnovo. Da bi občina Krško lahko odgovorila na izzive, ki jih ponuja gospodarsko okolje je bila po večletnih prizadevanjih v letu 2004 ustanovljena Fakulteta za logistiko v okviru Univerze v Mariboru s sedežem v Celju in stalno dislocirano enoto v Krškem. Nov člen v verigi razvoja visokega šolstva pa bo bodoča Fakulteta za energetiko, ki naj bi prve študente vpisala že v študijskem letu 2007/2008. Gospodarski razvoj je s podjetništvom, trgovino, obrtjo, kmetijstvom in turizmom v vse večjem razmahu.

 

Krško - kulturno središče

Krško je tudi kulturno središče svojega območja, kar potrjujejo številne kulturne ustanove v mestu: Valvasorjeva knjižnica, Kulturni dom Krško, Kapucinski samostan s cerkvijo, Galerija Vladimirja Štovička, Galerija Krško, Dvorana v parku in pred njo Park zaslužnih občanov v katerem stojita tudi doprsna kipa dveh najpomembnejših Krčanov: Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina, ki sta močno zaznamovala čas protestantizma in pridobivanja prvih slovenskih knjig v 16. stoletju. Kulturno dogajanje v občini Krško se tako na profesionalnem kot na ljubiteljskem področju odvija na visokem nivoju.

Svojevrstne značilnosti pa ima tudi lega krške pokrajine in njen relief, ki sta ugodna za razvoj kmetijske in turistične dejavnosti. Pridne roke domačinov so griče krške kotline spremenile v rodovitne vinograde in sadovnjake z bogatimi nasadi jablan, hrušk, breskev, sliv in marelic. Uveljavljena blagovna znamka je avtohtono vino cviček. To je lahko, osvežujoče svetlo rdeče vino, ki se prilega k vsaki hrani, ob vsaki priložnosti. Da je to okolje zares vinorodno, dokazujeta dve vinsko-turistični cesti: južna, Podgorjanska in severna, Bizeljsko-Sremiška vinska cesta.

 

Oddih, zabava, rekreacija

Pestrost pokrajine je izjemno prikladna za oddih ali sprostitev. Možnosti kolesarjenja, teka, pohodništva ali pa sprehoda na konjskem hrbtu so številne. Prav tako so številne tudi športne prireditve, predvsem speedway, konjske dirke, rokometne in košarkarske tekme, kolesarski maratoni. Številna teniška igrišča in poljske poti, primerne za kolesarjenje, omogočajo aktivno rekreacijo. Ribolov na ribniku v Mačkovcih pri Brestanici je edinstveno doživetje.

 

Dediščina preteklosti

O pradavni naseljenosti pričajo arheološke najdbe v Ajdovski jami, ki segajo vse tja v kameno dobo. Zgodnja železna doba je svoje neme priče pustila na Libni nad Krškim. Ostanki nekdanjega rimskega mesta in rečnega pristanišča Neviodunuma pa so še vedno vidni pri Drnovem. Srednji vek je postavil gradove in številne, še danes dobro ohranjene cerkve v mestu Krško, Brestanici, Leskovcu in drugod. V slikoviti pokrajini med Gorjanci in Bohorjem, se sedanjost prepleta in dopolnjuje z dediščino davno minulih stoletij. To je svet v malem, ki je vsem dogodkom navkljub uspel obdržati svojo nekdanjo pristnost.

 

Osebna izkaznica občine:

 • Sedež: Cesta krških žrtev 14, 8270 Krško
 • Telefon: +386 (0)7 498 11 00, +386 (0)7 498 11 00
 • Telefaks: +386 (0)7 492 22 21; E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
 • Župan: Franc Bogovič
 • Podžupana: Ana Nuša Somrak, Cvetko Sršen
 • Občinski svet: 30 članov
 • Predsednik nadzornega odbora: Vojko Sotošek
 • Površina: 286,5 km2 
 • Prebivalstvo: 25.500
 • Število naselij: 157
 • Število krajevnih skupnosti: 15
 • Davčna številka: SI18845673
 • Matična številka: 5874572;
 • EZR: 01100-0100008197