Domov Založba Poslanstvo in cilji

Poslanstvo in cilji

zalozba-110Založništvo oziroma izdajateljstvo je poglavitna dejavnost neprofitnega Zavoda Neviodunum v Krškem. Že ob ustanovitvi poleti 2001 smo si v okviru založniške dejavnosti poleg izdajanja medijev (časopisa oz. takrat še revije Posavski obzornik) v programu dela kot pomembno poslanstvo zastavili tudi izdajanje knjig, kar smo počasi, a vztrajno iz leta v leto tudi uresničevali.


Najpomembnejši cilji knjižnega programa Založbe Neviodunum so naslednji:

  • vzpodbujanje domače literarne ustvarjalnosti z uredniškim delom, izdajanjem in promocijo najkvalitetnejših del posavskih avtorjev,
  • afirmacija posavskih piscev, ilustratorjev, oblikovalcev in drugih avtorjev ter njihovih del v širši javnosti,
  • ohranjanje in promocija kulturno-zgodovinskih vrednosti in naravnih posebnosti s prostora Posavja skozi publiciranje različnih tiskanih in elektronskih medijev,
  • ohranjanje in posredovanje zanimivih del iz preteklosti, katerih avtorji so bili s prostora Posavja, zlasti s ponatisi knjižnih izdaj in drugih publikacij,
  • pomoč in sodelovanje pri zahtevnejših založniških projektih drugih izdajateljev iz Posavja, s tem pa dviganje knjižno-založniške kulture v regiji.

Iz navedenega je razvidno, da si je zavod zadal pomembne izzive na področju, ki ga organizirano ne pokriva noben drug ne javni ne zasebni izvajalec, pač pa je ta dejavnost zelo razpršena med različnimi organizacijami ali posamezniki. V Zavodu Neviodunum smo prepričani, da je organizirana založniška dejavnost nepogrešljiv element v graditvi ter afirmaciji kulturne in splošne identitete vsake regije oziroma pokrajine in tako tudi Posavja.

Pri publiciranju literarnih del pa so razmere podobne kot pri slikarstvu oziroma likovni dejavnosti, saj se je tudi ta ljubiteljska dejavnost razširila kot popularen hobi. To samo po sebi ni narobe, saj so tisti ljudje, ki se sami ukvarjajo z neko kulturno dejavnostjo, hkrati tudi najbolj zanesljiva publika oz. odjemalci kulturnih dobrin. Ne sodim med tiste, ki menijo, da akademski naziv v umetnosti sam po sebi zagotavlja kvaliteto, sploh velja v literaturi, da se je mogoče usposobiti ob solidnem talentu z veliko branja kvalitetnih del, vendar pa se vse bolj kaže potreba, da bi tudi na tem oz. teh področjih morali zahtevati določen kakovostni nivo. Vsesplošna nekritičnost namreč omogoča povprečnežem, da jemljejo prostor tistim, ki bi si objavo veliko bolj in prej zaslužili, a pogosto ostajajo v ozadju.


Hiter razvoj različnih, predvsem elektronskih tehnik priprave besedila za tisk, predvsem pa njihova cenovna dostopnost, se odraža v že skoraj nepregledni množici publikacij, ki jih izdajajo različne organizacije, društva, klubi, krajevne skupnosti in tudi posamezniki v samozaložbi. Te so včasih zelo razkošne z barvami, dragim papirjem, razmetavajo s prostorom, po drugi strani pa take izvedbe ni niti približno mogoče zagotoviti kvalitetnim strokovnim besedilom ali izvirnim literarnim delom, ki bi si zaslužila predstavitve javnosti in njihovi avtorji včasih čakajo na objavo tudi več let ali celo desetletij. Žal ugotavljamo, da k temu veliko prispevajo tudi nekritični sponzorji, ki take izdaje omogočajo, ne da bi se prepričali, kakšen izdelek bodo podprli.
Zavod Neviodunum ima že od samega začetka ambicijo, da bi nekako povezal posavsko založniško dejavnost in knjigam iz Posavja pomagal najti pot do širšega kroga bralcev, saj si mnoge izmed njih to tudi zaslužijo. To bi lahko dosegli npr. s skupnim nastopom na vsakoletnem slovenskem knjižnem sejmu, pripravo in objavo skupnega kataloga vseh pomembnejših del, s pripravo posebnih rubrik v tiskanih medijih ali tematskih oddaj in prispevkov na radiu, televiziji ali na internetu. Žal smo bili doslej v teh prizadevanjih osamljeni, smiselnosti takega sodelovanja niso prepoznale (razen svetlih izjem) niti kulturne institucije, niti občinske kulturne politike in tudi ne sami izdajatelji knjižnih del. Takih ciljev tudi ni zaslediti v razvojnih in programskih dokumentih regije ali posameznih občin.


Kljub temu v Zavodu Neviodunum vztrajamo na svoji poti in po svojih močeh uresničujemo zastavljene cilje, v dokaz pa vam tokrat ponujamo predstavitev dosedanjih izdaj naše založbe ter vas seveda lepo vabimo k nakupu – knjig iz Posavja.

 
Pasica
Kaj se dogaja?
Prejšnji mesec Januar 2018 Naslednji mesec
P T S Č P S N
week 1 1 2 3 4 5 6 7
week 2 8 9 10 11 12 13 14
week 3 15 16 17 18 19 20 21
week 4 22 23 24 25 26 27 28
week 5 29 30 31