Domov Zavod Neviodunum Ob desetletnici Zavoda

Ob desetletnici Zavoda

neviodunum-10letZavod Neviodunum je junija leta 2001 ustanovila skupina krških literatov in novinarjev, s prvimi zaposlenimi pa je začel poslovati 1. septembra istega leta. Kot naslednik Kulturnega društva Obzorje je prevzel izdajanje mesečnika Posavski obzornik, ob tem pa si je zadal še številne druge cilje, ki vsi več ali manj sodijo na področje kulture. Najpomembnejša je že ves čas založniško-izdajateljska dejavnost, ki jo izvajajo skozi izdajanje tiskanih in elektronskih medijev ter knjig oziroma grafičnih publikacij. Vse ostale aktivnosti in projekti služijo za podporo glavni dejavnosti, poleg tega pa zavod že ves čas svojega obstoja predstavlja priložnost za ustvarjalne ljudi, ki iščejo možnosti za uresničenje svojih zamisli.

 

Posavski obzornik je v okviru Zavoda Neviodunum iz mesečne revije z naklado 3.000 izvodov prerasel v časopis štirinajstdnevnik s trenutno naklado preko 26.000 izvodov in pokrivanjem šestih občin posavske razvojne regije. Je daleč najbolj bran časopis v Posavju, nacionalne raziskave branosti pa ga že nekaj let uvrščajo tudi v sam vrh najbolj branih regionalnih časopisov v Sloveniji. Posavski obzornik, prihodnje leto bo napolnil 15 let izhajanja, je bil eden prvih brezplačnikov v Sloveniji, ki pa si je ves čas prizadeval razbiti predsodke o tovrstnih časopisih predvsem s pozitivno usmerjeno uredniško politiko in afirmacijo razvojnih dosežkov lokalnega okolja ter posluhom za potrebe njegovih prebivalcev. Ni nepomembno, da je Posavski obzornik praktično edini izmed lokalnih medijev iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki se je v Posavju uspel obdržati do danes, to pa je dosegel predvsem z vztrajnostjo v povprečju 10-članskega kolektiva, ki že vse od začetka združuje izkušnje starejših z znanjem in elanom mlajših članov. V nastajanje Posavskega obzornika in druge projekte je vključeno še več kot ducat drugih sodelavcev, zavod pa je bil in ostaja pomembna šola kadrov ter praktično edina prava posavska medijska hiša, v kateri mladi, ki se vse več izobražujejo za medijske poklice, lahko opravljajo prakso v domačem kraju.

 

Ker v Zavodu nenehno sledijo potrebam sodobnega sveta, so že pred leti začeli razvijati posavsko informacijsko središče na svetovnem spletu - Posavje.info, ki se vse bolj uveljavlja kot eden najbolj branih portalov v tem delu Slovenije ter postaja dragocen vir informacij vsem, ki žele kaj izvedeti o Posavju.

 

Čeprav je Zavod leta 2008 zaradi finančnih razlogov po sedmih letih prenehal z oddajanjem programa TV Krško, je vredno spomniti, da je njegova takrat mlada in razmeroma malo izkušena ekipa zvesto spremljala dogajanje v Krškem in okoliških krajih, kasneje pa tudi v regiji. Daleč naokoli je bila znana tedenska informativna oddaja Od torka so torka, katerih preko 300 izdaj bo pomenilo tudi v prihodnosti dragoceno pričevanje in slikovni dokument svojega časa. Tudi TV studio, ki so ga zaposleni Zavoda Neviodunum šele ob koncu uspeli sami urediti v najvišjem nadstropju hotela na Vidmu, še vedno čaka, če se morda ponudi nova priložnost za krško televizijo.

 

Založniška dejavnost Zavoda Neviodunum pravzaprav nima primerjave v zgodovini Posavja, saj je bilo doslej pod geslom Knjige iz Posavja izdanih že preko 30 knjig, ki so tako ali drugače povezane s Krškim in Posavjem. Tudi kulturni projekti, kot je bila zasnova in izid izbora sodobne posavske literature v knjigah Fanfare in Fanfare 2, so originalni in edinstvenega pomena tako za Krško kot celotno regijo. V Krajevni skupnosti mesta Krško smo še posebej ponosni na publikacije, kot je bil ponatis Lapajnetove knjige Krško in Krčani, v Neviodunumu so tudi odločilno pomagali k realizaciji izida knjige Živka Šebeka Krško – življenje z reko Savo, predvsem pa je bil pomemben izid knjige Krško – stoletje na razglednicah, ki je lani doživel svoj prvi ponatis. Knjiga je tudi prva iz zdaj že uspešno zaključene trilogije Stoletje na razglednicah. Z njo so podobne knjige in zgodovinske opise dobili tudi Brežicah in Sevnici, kar je edinstven založniški projekt v Posavju in v Sloveniji. O Krškem na izviren in zanimiv način pripoveduje tudi knjiga Speedway v Krškem, še posebno dragoceno pričevanje preteklosti mesta in lokalne skupnosti pa pomeni zbirka Almanah občine Krško, ki že skoraj desetletje nastaja v sodelovanju z občino Krško in bo z leti samo še pridobivala na pomenu.

Zavod Neviodunum velja omeniti kot organizatorja, izvajalca ali soorganizatorja številnih kulturnih prireditve in dogodkov, pri tem naj spomnimo še na njegova prizadevanja za ohranitev tehnične in kulturne dediščine krškega in slovenskega speedwaya. Menimo, da je zlasti s svojim delovanjem na področju kulture v širšem smislu povsem upravičil ime slavnega, četudi nekoliko pozabljenega središča iz rimskih časov, saj tudi že s samim prevzemom tega za današnji čas nenavadnega imena opravlja pomembno vlogo na področju osveščanja o bogati kulturni dediščini naših krajev.

 

Iz vsega naštetega je razvidno, da plodovi delovanja Zavoda Neviodunum že po desetih letih daleč presegajo občinske in celo regijske meje.

(Iz obrazložitve ob prejemu Znaka občine Krško, junij 2011)

 
▼ Izredna ponudba ▼
17.50 €

Kaj se dogaja?
Prejšnji mesec Januar 2018 Naslednji mesec
P T S Č P S N
week 1 1 2 3 4 5 6 7
week 2 8 9 10 11 12 13 14
week 3 15 16 17 18 19 20 21
week 4 22 23 24 25 26 27 28
week 5 29 30 31