Domov Posavski obzornik Včeraj in danes

Včeraj in danes

posavski-obzornik-140Posavski obzornik je začel izhajati decembra leta 1997 kot takrat edini regijski tiskani medij na območju občin Krško, Brežice in Sevnica. V začetku je imel obliko revije nekoliko pomanjšanega formata A4 (210 x 280 cm), ovitek je bil tiskan v štirih, notranjost pa v dveh barvah. Takšnih je izšlo blizu sto številk. Vsebinska zasnova je sicer že samega od začetka predvidevala splošni informativni značaj revije, vendar je uredništvo v prvih številkah dajalo poudarek kulturi in umetnosti ter drugim družbenim področjem, precej prostora pa je namenjalo tudi politiki in aktualnim dogodkom v Posavju. Posavski obzornik je bil z izjemo nekaj poskusov v letu 1999 vse do poletja 2005 mesečnik, na katerega naslovnici so bili največkrat portreti Posavcev in Posavk, ki so s svojimi delom ali rezultati na različnih področjih presegli povprečje in si zaslužili tudi tovrstno pozornost.

Na začetku mesečnik - revija

Posavski obzornik je nastal iz ideje skupinice entuziastov, ki so zaznali takratno praznino v medijskem prostoru, saj je dobro leto pred tem prenehal z izhajanjem Naš glas, ki se je v poldrugem desetletju iz krškega delegatskega glasila razvil v posavski časopis. Med predhodnike Posavskega obzornika pa vsekakor lahko štejemo tudi za tedanje nemirne razmere sodoben in kvaliteten štirinajstdnevnik Srž, ki je začel in tudi prenehal izhajati leta 1991. Tudi začetki Posavskega obzornika so bili v veliki meri obremenjeni s pogosto prevelikim pričakovanji posameznih političnih skupin in posameznikov, ki so si prizadevali z njim pridobiti „svoj“ medij. Z umirjanjem političnih in ideoloških strasti ter prihodom daljnovidnejših posameznikov na čelo lokalnih oblasti je bila odprta pot konceptu regionalnega tiskanega medija v službi afirmacije bodoče pokrajine Posavje. Žal smo kmalu zatem zadeli na nove, tokrat medsosedske meje in ljubosumje, ki je prispevalo k rojstvu dolgoletne konkurence. Ta je, obogatena s kapitalom in pomočjo močnih posameznikov izven regije, napovedala tekmo in celo neusmiljen boj za obstanek. Toda ekipa Posavskega obzornika, ki se še danes, kot pred desetimi leti, iskreno veseli izida vsake nove številke, ni imela kaj izgubiti. Zato smo vztrajali tudi v najhujših trenutkih, najpomembnejša opora pri tem pa so nam ves čas bili bralci.

Prehod na rotacijski tisk

Največji razvojni skok je revija doživela jeseni leta 2000 s prehodom na štiribarvni rotacijski tisk pri podjetju Delo TČR v Ljubljani in redno naklado 10.000 izvodov, občasno pa tudi višjo. V letu 2003 je Posavski obzornik vseh dvanajst mesecev že izhajal v obsegu 40 strani redno vsakega 30. v mesecu (oziroma na najbližji možni datum za poštno dostavo), uvedli pa smo tudi nekaj novosti: izboljšali papir, zunanjo podobo in ga deloma tudi vsebinsko prenovili.
Z letom 2004 smo prešli najprej na redno naklado najmanj 12.000 izvodov, od jeseni istega leta pa na 15.000 izvodov, s čimer je bil Posavski obzornik tiskani medij z največjim dosegom po številki v prostoru Posavja. S poštno distribucijo je bila zagotovljena dostava vsem gospodinjstvom v občini Krško, preostalih 6.000 izvodov izvodov pa smo razdelili v občini Brežice in Sevnica na različna javna mesta, kot so študentski servisi, trgovine, knjižnice, zdravstveni domovi itd. Posavski obzornik smo pošiljali tudi vsem svetnikom posavskih občinskih svetov ter številnim podjetjem, organizacijam in posameznikom v Posavju in drugih krajih Slovenije. V revijalni obliki je do konca junija 2005 izšlo preko 90 številk Posavskega obzornika, poleg tega smo izdali tudi nekaj posebnih izdaj in tematskih prilog.
14. julija 2005 pa je prvič izšel Posavski obzornik v časopisni obliki, tiskali smo ga V TČR Delo, postal pa je štirinajstdnevnik. Osnovni obseg Posavskega obzornika v časopisni obliki v tistem obdobju je bil 16 strani, tem pa smo ob različnih priložnostih dodajali priloge, ki smo jih pripravljali tudi v obdobju, ko je bil Posavski obzornik še revija. V tematskih prilogah smo se lotili zelo raznolikih, a izbranih vsebin iz širokega spektra potreb sodobnih ljudi ne glede na njihovo starost, spol ali svetovni nazor. Ob podrobnejši obdelavi tem z informativnimi, izobraževalnimi, svetovalnimi in celo raziskovalnimi zapisi bralce seznanimo z nekaterimi zanimivostmi iz njihovega okolja, včasih pa tudi pomagamo, da bi se lahko bolje znašli v mnogih zagatah hitrega tempa sodobnega življenja ter lažje odločali o pomembnih vprašanjih svoje lokalne skupnosti. Doslej smo že realizirali priloge z različno tematiko kot npr. Jesen življenja v Posavju, Avtocesta – vez z življenjem, Kam po osnovni ali srednji šoli itd. V sodelovanju z Ministrstvom za kulturo RS smo med drugim realizirali prilogo z naslovom Majhni kraji – veliki ljudje, z družbo HSE d.o.o. in občino Krško pa informativno prilogo o projektu Hidroelektrarna Krško. 
Kaj se dogaja?
Prejšnji mesec Januar 2018 Naslednji mesec
P T S Č P S N
week 1 1 2 3 4 5 6 7
week 2 8 9 10 11 12 13 14
week 3 15 16 17 18 19 20 21
week 4 22 23 24 25 26 27 28
week 5 29 30 31